The status of adult education in local education strategies - Cyboran, Beata (Rocznik Andragogiczny, 2025)
Artykuł jest prezentacją wyników analizy raportów przygotowanych w ramach projektu współfinansowanego z Europejskiego Funduszu Społecznego, realizowanego przez Ośrodek Rozwoju Edukacji w Warszawie w partnerstwie z Uniwersytetem Warszawskim, w ramach Priorytetu III, Działania 3.1, Poddziałania 3.1.2 Programu Operacyjnego Kapitał Ludzki na lata 2007–2013 „Doskonalenie strategii zarządzania oświatą na poziomie regionalnym i lokalnym”, monitorujących stan gminnych i powiatowych strategii oświatowych. Na podstawie tych opracowań podjęto się rozpoznania miejsca edukacji dorosłych w polityce oświatowej na poziomie gminy i powiatu. Analiza ta wykazała, że edukacja dorosłych nie stanowi dla lokalnych władz samorządowych priorytetu, który znalazłby odzwierciedlenie w dokumentach strategicznych. W środowiskach lokalnych edukacja, a szczególnie edukacja osób dorosłych, musi konkurować z innymi obszarami życia społeczno-ekonomicznego. Pozycja edukacji dorosłych w środowiskach lokalnych uzależniona jest w znacznym stopniu od lokalnej polityki rozwoju, której wyznaczniki zawierają się w dokumentach planistycznych, jakimi są strategie rozwoju lokalnego i strategie oświatowe. Ważne jest więc, by wzmacniać lokalną politykę oświatową skierowaną do dorosłych, szczególnie na poziomie gminy, jak również konkretyzować założenia strategiczne w tym obszarze na poziomie powiatu. Ze względu na to, że prezentowany artykuł powstał ponad dziesięć lat temu, na podstawie analiz wybranych współczesnych strategii rozwoju oświaty starano się odpowiedzieć na pytanie, na ile w interesującym nas obszarze nastąpiły zmiany i czy trendy zidentyfikowane wcześniej przybrały na sile, czy też uległy przeformułowaniu.