Andragogika jako dyscyplina akademicka - Półturzycki, Józef (Rocznik Andragogiczny, 2024)
Celem prezentowanej analizy jest opis zakresu znaczeniowego andragogiki jako dyscypliny akademickiej na początku XXI w. Autor wychodzi od zdefiniowania pojęcia andragogiki, formułując wady i zalety stosowania tego pojęcia dla oznaczenia teorii edukacji dorosłych. Powołuje się przy tym na ustalenia międzynarodowych konferencji edukacji dorosłych, wskazuje zagadnienia, które powinny być w polu analiz teoretycznych i badań empirycznych tej dyscypliny wiedzy, zwraca uwagę na tendencje rozwojowe edukacji dorosłych. Z perspektywy 20 lat, jakie upłynęły od tego czasu, należy podkreślić, że urzeczywistniły się przede wszystkim przewidywania dotyczące wzrostu znaczenia edukacji nieformalnej dorosłych, edukacji całożyciowej oraz indywidualnej aktywności człowieka w tych zakresach. Andragogika jest natomiast jedną z perspektyw wyjaśniania i interpretacji edukacji dorosłych obok wkładu innych dyscyplin naukowych i wytwarza wspólnie z nimi interdyscyplinarny dyskurs na temat edukacji