W 90. rocznicę urodzin – Profesor Halina Szwarc – twórczyni uniwersytetów trzeciego wieku w Polsce - Półturzycki, Józef (Rocznik Andragogiczny, 2014)
W artykule przypomniano sylwetkę Profesor Haliny Szwarc (1923–2002) – twórczyni uniwersytetu trzeciego wieku w Polsce. W tekście przedstawiono liczne szczegóły z jej biografii. Zademonstrowano jej heroiczną działalność konspiracyjną, której podjęła się już w 1939 roku, w wieku zaledwie 16 lat. Przedstawiono życie Profesor Szwarc w okresie powojennym, koncentrując się przede wszystkim na zobrazowaniu rozwoju jej kariery naukowej i zawodowej, ale nie pomijając wątków osobistych. Dużo uwagi poświęcono ukazaniu wysiłków Profesor Szwarc włożonych przez nią w powołanie do życia Uniwersytetu Trzeciego Wieku w Warszawie, któremu nadała bogate cele i zadania oraz formy działalności. Artykuł kończy się apelem do współczesnych przedstawicieli świata nauki o trwałą pamięć i uznanie dla Profesor Szwarc oraz stawianie jej za wzór.