Współczesne związki intymne w sieci przeszkód i sprzeczności - Nowak-Dziemianowicz, Mirosława (Rocznik Andragogiczny, 2020)
W artykule przyglądam się przeszkodom i sprzecznościom, które wynikają ze zmienności naszej rzeczywistości i z jednej strony są charakterystyczne dla czasów, w których żyjemy – dlatego są nieredukowalne – a z drugiej utrudniają lub nawet uniemożliwiają ludziom tworzenie satysfakcjonujących związków intymnych. Traktowane jako opresyjne i niesprawiedliwe nierówności w związku, konieczność kompromisu przy dominacji różnych odmian indywidualizmu i koncentracji na „ja” czy negocjacyjny charakter relacji komplikują budowanie szczęśliwych związków oraz tak ważną w nich intymności.