Empowerment in the Lifelong Learning Perspective. Example from the “ICT Guides” Project - Góralska, Renata; Leek, Joanna (Rocznik Andragogiczny, 2018)
Empowerment w kontekście uczenia sie przez całe życie. Przykład z projektu “ICT Guides” W pierwszej części artykułu poddano analizie koncepcję całożyciowego uczenia oraz scharakteryzowano kategorię empowerment, co tworzy teoretyczny kontekst rozważań. Pojęcie empowerment (upełnomocnienie) jest tu definiowane jako złożona kompetencja, którą rozwinąć można w wielowymiarowym procesie społecznego uczenia się, wiąże się ona z uzyskaniem kontroli nad własnym życiem poprzez zdobycie wiedzy i umiejętności, które umożliwiają poprawę sytuacji życiowej. Upełnomocnienie można analizować z perspektywy indywidualnej i zbiorowej. Indywidualny aspekt upełnomocnienia zwraca uwagę na dostęp ludzi do takich typów wiedzy, które umożliwią rozwój wykraczający poza rolę pracownika czy konsumenta; odnosi się do sposobu, w jaki ludzie postrzegają siebie i myślą o sobie, oraz świadomości w zakresie wiedzy eksperckiej i umiejętności, które rzeczywiście posiadają. Upełnomocnienie zbiorowe z kolei, odnosi się do przełamywania barier, do zmiany pozycji społecznej, umożliwia bycie „aktorem społecznym” w pełni zdolnym do wnoszenia wkładu indywidualnego i kolektywnego w zmianę świata wokół siebie. W drugiej części artykułu zostały przedstawione cele i założenia projektu „ICT- -Guides”, który jest egzemplifikacją nowego sposobu określania zadań edukacyjnych i organizacji pracy dydaktycznej w zakresie rozwijania wiedzy i umiejętności, przyczyniających się do upełnomocnienia jednostek zarówno w obszarze indywidualnym, jak i zbiorowym. Projekt jest realizowany m.in. w miastach Goeteborg, Berlin, Madryt, Sheffield, w których od lat notuje się wysoki odsetek osób (głównie imigrantów) zagrożonych ubóstwem i wykluczeniem społecznym. Celem projektu jest zbadanie możliwości zastosowania technologii teleinformatycznych (ICT) jako narzędzia łączącego młodych imigrantów, zagrożonych przedwczesnym porzuceniem edukacji szkolnej, z pokoleniem starszym, w celu ograniczenia wśród imigrantów zjawiska porzucania szkoły i wykluczania społecznego. Wstępne wyniki badań potwierdzają założenie, że projekt „ICT- -Guides” to przykład „dobrej praktyki” pełniącej funkcje upełnomacniające.