„Żyć w zgodzie ze sobą…” Profesora Józefa Kargula opowieści (auto)biograficzne - Olejarz, Małgorzata (Rocznik Andragogiczny, 2017)
Artykuł przedstawia wspomnienia autobiograficzne Profesora Józefa Kargula – wybitnego pedagoga, andragoga, nauczyciela akademickiego, związanego przez lata z Uniwersytetem Wrocławskim, Uniwersytetem Zielonogórskim i Dolnośląską Szkołą Wyższą, współtwórcy i kierownika naukowego Letniej Szkoły Andragogów i Poradoznawców oraz serii wydawniczej „Dyskursy Młodych Andragogów”, funkcjonującej dzisiaj jako czasopismo naukowe. Profesor we wspomnieniach wraca do dzieciństwa i młodości, opowiada o swojej drodze edukacyjnej i naukowej, ważnych doświadczeniach życiowych, kluczowych wydarzeniach i osobach znaczących, które wywarły wpływ na Jego życie. Dzieli się przy tym również refleksjami na temat stanu współczesnej nauki, jak też tego, co Jego zdaniem jest w życiu najistotniejsze.