Adult Education Research in Poland and Germany on the European Level: Two Sleeping Beauties? - Käpplinger, Bernd (Rocznik Andragogiczny, 2015)
Badania nad edukacją dorosłych w Polsce i Niemczech na szczeblu europejskim: dwie Śpiące Królewny? Niniejszy artykuł jest poświęcony analizie Polskich oraz Niemieckich referatów nadesłanych na konferencje Europejskiego Stowarzyszenia Badaczy Edukacji Dorosłych (ESREA). Użyto tutaj metody „program analysis”, dzięki której wykazano, że Polscy i Niemieccy naukowcy aktywnie uczestniczą w Europejskim forum dotyczącym badań nad edukacją dorosłych. Jednakże można zaobserwować tutaj pewne wady i braki. Niniejszy artykuł proponuje i omawia sugerowane zmiany.