Elderly learners in combined-age learning groups picking up on new professional skills - Tambaum, Tiina (Rocznik Andragogiczny, 2015)
Osoby starsze uczące się w grupie zróżnicowanej wiekowo zdobywające nowe umiejętności zawodowe W badaniu przeprowadzonym przy użyciu badań jakościowych stworzono narzędzie badawcze do pomiaru zastosowania zasad rekomendowanych dla uczących się osób starszych w grupie zróżnicowanej wiekowo. Narzędzie to powstało w oparciu o źródła odniesienia do geragogiki. Badania w działaniu (action research) przeprowadzone na jednej grupie wykazały, że większość z zasad geragogiki miała swoje zastosowanie w procesie uczenia, mimo że szkolenie nie było skierowane wyłącznie do osób starszych. W tej uczącej się, zróżnicowanej wiekowo grupie, starsze osoby doświadczyły pewnych trudności podczas uczenia się. Niniejszy artykuł ma na celu zaproponować rozwiązania dla owych problemów.