Types of approaches to mindfulness in young adults. Insights from original research - Dębska, Ewa (Rocznik Andragogiczny, 2025)
W związku z coraz większym zainteresowaniem uważnością (uważną obecnością) w wielu obszarach funkcjonowania człowieka autorka przedstawia wyniki badań jakościowych dotyczących rozumienia pojęcia uważności i jej praktykowania przez osoby w okresie wczesnej dorosłości. Uwzględniając aspekty teoretyczne i pragmatyczne uważności, autorka tworzy typy podejścia do uważności: typ A – potrafi określić, czym jest uważność, i ją praktykuje; typ B – potrafi określić, czym jest uważność, ale jej nie praktykuje; typ C – nie potrafi określić, czym jest uważność, ale ją praktykuje; typ D – nie potrafi określić, czym jest uważność, i jej nie praktykuje.