Uczenie się w sytuacji przyjaźni w perspektywie andragogicznej - Gutowska, Anna (Rocznik Andragogiczny, 2024)
Autorka przedstawia w artykule wyniki badań (ich wybrany fragment) prowadzonych w ramach pracy doktorskiej. Przedmiotem badań i refleksji jest przyjaźń osób dorosłych i uczenie się w sytuacji przyjaźni. Autorka wprowadza zjawisko – relację przyjaźni – w obszar badań andragogicznych i prezentuje ich wyniki. Pokazuje, że przyjaźń – uniwersalna przestrzeń życia człowieka – współwystępuje z procesami uczenia się, realizowanego przy okazji „dziania się” przyjaźni. Z perspektywy ponad dekady od opublikowania pierwotnej wersji artykułu autorka dokonuje próby usytuowania problematyki w dzisiejszej rzeczywistości.