Dylematy andragogiki - Czerniawska, Olga (Rocznik Andragogiczny, 2024)
W świecie pełnym zmian i nieoczekiwanych sytuacji konieczne jest stałe uczenie się. Jednocześnie pojawiają się dylematy – wątpliwości i pytania: kiedy, czego i jak się uczyć. W artykule podjęto dyskusję na tematy związane z andragogiką, które w opinii Autorki nie były oczywiste w pierwszym dziesięcioleciu XXI w., tj. o relacjach pomiędzy andragogiką i gerontologią, o roli dydaktyki biograficznej oraz o działaniach na rzecz grup marginalizowanych w powiązaniu z pracą socjalną i ekonomią społeczną. Z perspektywy kolejnego dziesięciolecia warto je ponownie poddać dyskusji.