[Artykuł wycofany z powodu plagiatu/ Article retracted because of plagiarism] Wyniki Polaków w Międzynarodowym Badaniu Kompetencji Dorosłych (PIAAC) - Matlakiewicz, Alina; Matusiak, Anna (Rocznik Andragogiczny, 2014)
[ARTYKUŁ WYCOFANY z powodu plagiatu/ARTICLE RETRACTED because of plagiarism] W artykule przeanalizowano wyniki Polaków uzyskane w Międzynarodowym Badaniu Kompetencji Dorosłych PIAAC, które zostało przeprowadzone w 24 krajach. Przebadano ponad 9 tysięcy Polaków w wieku od 16 do 65 lat w zakresie rozumienia tekstu, rozumowania matematycznego oraz wykorzystywania technologii informacyjno-komunikacyjnych. We wprowadzeniu artykułu przeanalizowano pojęcie kompetencji. Wyniki badań zostały przeanalizowane pod kątem zróżnicowania kompetencji osób pracujących i bezrobotnych.