„Mikroświaty macierzyństwa” - Pryszmont-Ciesielska, Martyna (Rocznik Andragogiczny, 2014)
W artykule opisano projekt badawczy o nazwie "Mikroświaty macierzyństwa". Poszukiwano w nim odpowiedzi na pytanie: jak jest postrzegane przez kobiety macierzyństwo, aby opisać społeczny mikroświat matek, pokazać potencjał codziennej nauki matek i uwrażliwić ludzi na uniwersalność doświadczenia macierzyństwa (mikroświaty z macierzyństwa). Projekt składał się z trzech etapów: 1) prowadzenie badań empirycznych za pomocą podejścia jakościowego, 2) wystawa fotografii zatytułowaną „Mikroświaty macierzyństwa”, 3) analiza i interpretacja materiału badawczego. Te fazy projektu zostały opisane w artykule.