Maria Borowiecka – niedokończony biogram - Aleksander, Tadeusz (Rocznik Andragogiczny, 2014)
W artykule zaprezentowano biogram urodzonej w 1875 roku Mari Borowieckiej – działaczki społeczno-oświatowej lat międzywojennych, szczególnie aktywnej na polu kształcenia dorosłych. W tekście nawiązano do jej pochodzenia społecznego. Zaprezentowano wykształcenia, które uzyskała w dziedzinie nauk matematyczno-fizycznych i pedagogicznych. Wymieniono wybitne osoby, które ją nauczały. Opisano podejmowane przez nią wysiłki na polu samokształcenia. Zaprezentowano M. Borowiecką w roli nauczycielki kolejnych pokoleń, która nauczała również na kursach i w szkołach dla dorosłych, autorkę podręczników i innych materiałów dydaktycznych, koordynatorkę pracy dydaktycznej nauczycieli dorosłych, odnoszącą sukcesy na polu budowania teorii edukacji dorosłych. Wiele miejsca poświęcono przybliżeniu/przypomnieniu jej najważniejszej publikacji pt. „Kształcenie dorosłych. Próba dydaktyki”. Tekst kończy apel o dalsze uzupełnianie biogramu M. Borowskiej, w którym nadal jest wiele luk, o czym jednoznacznie świadczy fakt, że poszukiwania (przez autora tego tekstu) informacji o ostatnich latach jej życia, a także dacie śmierci, nie dały do tej pory żadnego efektu. Uzupełnienie Drodzy Czytelnicy i Przyjaciele „Rocznika Andragogicznego” Uzupełniając niniejsze opracowanie uprzejmie informuję, że Bohaterka tej publikacji (ur. 14 stycznia 1875 r. w Warszawie), autorka programów szkolnych z matematyki i doskonały metodyk nauczania tego przedmiotu w szkołach dla dorosłych, zmarła w dniu 24 stycznia 1949 r. w Łodzi. Pochowana została w Warszawie na Starych Powązkach w grobie rodziny Borowieckich (kwatera 47, rząd 4, grób 26). Kraków, 13 kwietnia 2015 r. Tadeusz ALEKSANDER