Źródła i rodzaje zmian zawodowych w biografiach młodych dorosłych - Wojciechowska, Zuzanna (Rocznik Andragogiczny, 2018)
W pierwszej części artykułu autorka prowadzi rozważania dotyczące fenomenu zmiany w kontekście dynamiki współczesnego świata. Przeprowadzony projekt badawczy osadzony został w paradygmacie interpretatywnym. W oparciu o interpretację zgromadzonego materiału badawczego autorka wskazuje źródła zmian zawodowych w biografiach młodych dorosłych i dokonuje charakterystyki zjawiska zmiany zawodowej odwołując się do kategorii czasu, zakresu i intensywności. W zakończeniu przedstawia wnioski wraz z próbą podsumowania, zawierającego holistyczne spojrzenie na zmiany w biografii współczesnego człowieka.