Zachowania prozdrowotne studentów Uniwersytetu Trzeciego Wieku w Uniwersytecie Medycznym we Wrocławiu. Wyniki badań i rekomendacje - Kaczmarek, Żanetta (Rocznik Andragogiczny, 2018)
Artykuł ma charakter empiryczny i teoretyczny. Część teoretyczna ogranicza się do definicji zachowań prozdrowotnych, które to stanowią podstawę podjętych badań empirycznych. Całościowe badania miały charakter ilościowy ale i jakościowy. W przedstawionym materiale autorka prezentuje wybrane wyniki badań ilościowych, szukając odpowiedzi na pytania: – jaki jest profil społeczny studentów-seniorów uczęszczających na zajęcia UTW? – jakie zachowania prozdrowotne preferują? Badania przeprowadzono metodą sondażu diagnostycznego, w kwietniu 2017 roku. Wyniki badań wskazują na zróżnicowanie działania seniorów w zakresie troski o zdrowie oraz różnej motywacji podjęcia kształcenia w okresie późnej dorosłości. W sensie projekcyjnym posłużą optymalizacji działań programowych, tym bardziej, że Uniwersytet Trzeciego Wieku w Uniwersytecie Medycznym we Wrocławiu obchodzi w tym roku dopiero pierwszy rok działalności.