„Be like Dj Wika?” – a word about an unexpected turn of senescence - Malec Rawiński, Małgorzata; Zakowicz, Ilona (Rocznik Andragogiczny, 2017)
„Być jak DJ Wika?” – o niestereotypowym wizerunku późnej dorosłości Wśród inspiracji, które przyczyniły się do powstania niniejszego artykułu było przekonanie, że starość „niejedno ma imię”, a precyzyjnie – że ma ona nie jeden, ale wiele wizerunków. Dostrzegana przez nas wieloznaczność, wielowymiarowość i wielokontekstowość starości stała się impulsem do podjęcia refleksji nad niestereotypowymi wizerunkami starości, wśród których za szczególnie interesujący poznawczo uznałyśmy wizerunek kreowany przez Wirginię Szmyt, znaną jako DJ Wika. Projekt „Być jak DJ Wika?”, którego zarys przedstawiony został w niniejszym artykule, jest efektem obserwacji wzrastającej popularności Wirginii Szmyt. To ona stała się impulsem do podjęcia przez nas refleksji nad „niestereotypowymi wizerunkami starości”. Celem wspomnianego projektu było dokonanie analizy wizerunku DJ Wiki w oparciu o trzy wzajemnie uzupełniające się perspektywy: medialną, senioralną, osobistą/indywidualną. Postawione przez nas pytania badawcze skłoniły nas do zaprojektowania i przeprowadzania procedury badań jakościowych, na podstawie jakościowej analizy treści wspartej zogniskowanymi badaniami fokusowymi i pisemnymi wypowiedziami seniorów biorących udział w projekcie. Jakościowa analiza zebranego materiału badawczego (medialne wypowiedzi Wirginii Szmyt opublikowane w postaci wywiadów w internecie, prasie, książce, dwóch zogniskowanych wywiadów grupowych (focus group interviews) przeprowadzonych wśród seniorów UTW w UWr oraz pisemne wypowiedzi uczestników projektu) doprowadziła do wielu interesujących wniosków, które zostały przedstawione w niniejszym artykule.