A The Impact of Oral Creatine Supplementation on Cognitive Functions and Mental Health in Healthy Individuals - Furtak, Kinga; Romańczuk , Kuba Borys; Krupa, Olga; Rybak, Daria; Kamińska-Omasta, Katarzyna; Omasta, Bartosz; Czerska, Magdalena Agata; Pietrukaniec, Paulina; Stolarczyk, Szymon Przemysław; Wójcik, Zofia Martyna (Quality in Sport, 2025)
Suplementy diety w ostatnim czasie zyskały dużą popularność, szczególnie wśród osób aktywnych fizycznie, uprawiających różne dyscypliny sportowe. Zazwyczaj związane z utrzymaniem zdrowia i sylwetki, suplementy te są stosowane w celu zwiększenia sprawności fizycznej i skrócenia czasu regeneracji po wysiłku fizycznym. Regularna suplementacja wzbogaca dietę w niezbędne składniki odżywcze i poprawia wyniki sportowe. [1] Różnorodna gama składników tych suplementów determinuje ich zróżnicowany wpływ na funkcje różnych układów i narządów organizmu. Wspomagają układ trawienny i odpornościowy, poprawiają funkcjonowanie układu mięśniowo-szkieletowego, [2] spowalniają mechanizmy starzenia, a także pozytywnie wpływają na układ sercowo-naczyniowy. Dodatkowo, produkty uznane za dopuszczalne w dyscyplinach sportowych mają na celu wzmocnienie odporności, wspomaganie rozwoju masy mięśniowej, redukcję nadmiaru tkanki tłuszczowej oraz poprawę sprawności umysłowej osób przyjmujących suplementy. [3] Jednym z najczęściej stosowanych suplementów jest kreatyna, ciesząca się dużą popularnością wśród sportowców, ale również o wielopłaszczyznowym działaniu na organizm. Pojawiło się duże zainteresowanie badaniem wpływu suplementacji kreatyną na funkcjonowanie mózgu i inne aspekty zdrowotne. Przyjmowanie tych suplementów zwiększa zapasy kreatyny w mózgu, umożliwiając zaobserwowanie licznych pozytywnych skutków dla czynników poznawczych i pamięci, szczególnie zauważalnych u osób starszych lub młodszych doświadczających okresów zwiększonego zapotrzebowania energetycznego na mózg. [4]