The role of butyric acid in the human body - review - Krawczuk vel Walczuk, Julia; Baran , Joanna; Sobczyk, Maciej; Słaboń, Małgorzata; Pasztelan, Małgorzata; Pulikowski, Jarosław; Garbacz , Karolina; Maciąg , Maria; Muca , Aleksandra; Marczak, Aleksandra (Quality in Sport, 2024)
Wprowadzenie i cel: Kwas masłowy jest jednym z najważniejszych krótkołańcuchowych kwasów tłuszczowych (SCFA) wytwarzanych w ludzkim jelicie grubym. Celem tego artykułu jest podkreślenie jego funkcji i potencjalnych zastosowań w praktyce klinicznej. Analizując wyniki badań i publikacje naukowe, podejmiemy próbę wyjaśnienia znaczenia kwasu masłowego w funkcjonowaniu ludzkiego ciała. Cel pracy: Celem niniejszej pracy było przedstawienie wyników badań naukowych dotyczących funkcji i zastosowania kwasu masłowego w medycynie. Materiały i metody: Niniejszy przegląd opiera się na analizie materiałów pochodzących z bazy PubMed i różnych artykułów naukowych, wykorzystujących takie słowa kluczowe, jak „kwas masłowy”, „maślan”, „nieswoiste zapalenie jelit”, „odporność”, „mikrobiota jelitowa” i „krótkołańcuchowe kwasy tłuszczowe”. Opis stanu wiedzy: Mikrobiota jelitowa jest przedmiotem badań naukowych od wielu lat, jednak znaczenie jej produktów metabolicznych, w tym kwasu masłowego, jest dopiero teraz w pełni zrozumiane. Obecny stan wiedzy daje nadzieję na stosowanie kwasu masłowego w takich schorzeniach jak choroby zapalne jelit, co potwierdzają liczne badania. Przeciwzapalne właściwości tego metabolitu bakterii jelitowych sugerują również potencjalne korzyści w chorobach neurodegeneracyjnych i sercowo-naczyniowych, co podkreślają cytowane tutaj prace naukowe, które potwierdzają takie zastosowania . Wnioski : Kwas masłowy, jako produkt metaboliczny mikrobiomu jelitowego, ma potencjał, aby stać się znaczącym suplementem w różnych dziedzinach medycyny. Niniejszy przegląd, który bada jego działania i zastosowania, dostarcza wglądu w jego możliwe funkcje i daje nadzieję na przyszłe opcje terapeutyczne.