Pojęcie strategicznych zasobów naturalnych – uwagi krytyczne - Haładyj, Anna; Trzewik, Jacek (Przegląd Prawa Ochrony Środowiska, 2014)
Pojęcie strategicznych zasobów naturalnych - uwagi krytyczne Obowiązująca od ponad dekady ustawa o zachowaniu narodowego charakteru strategicznych zasobów naturalnych kraju wprowadziła do krajowego porządku prawnego szczególną kategorię zasobów środowiska – „strategicznych zasobów naturalnych”, poddanych co do zasady szczególnemu reżimowi prawnemu. Sposób rozumienia tego pojęcia, jego zakres przedmiotowy oraz relacja do innych pojęć języka prawnego i prawniczego, dotyczących zasobów środowiska nie był dotąd przedmiotem zainteresowania doktryny. Celem niniejszego opracowania jest prezentacja i wyjaśnienie podstawowych pojęć z zakresu gospodarowania zasobami środowiska i uznania ich za zasoby strategiczne kraju, wraz ze wskazaniem ratio legis oraz skutków prawnych przyjęcia takiej koncepcji jurydycznej w krajowym systemie prawa ochrony środowiska.