Koncepcja odpowiedzialności prawnej za szkody w środowisku w prawie niemieckim - Faber, Martin (Przegląd Prawa Ochrony Środowiska, 2021)
Odpowiedzialność prawna za szkody w środowisku jest w prawie niemieckim rozproszona i wielopłaszczyznowa. Brak jest jednolitej definicji szkody w środowisku, zostało ono zdefiniowane w wielu aktach prawnych i na ogół odnosi się do dziedziny, którą dany akt prawny reguluje. Ustawa szkodowa stanowi próbę częściowego, lecz nieudolnego, ujednolicenia przepisów regulujących odpowiedzialność za szkody w środowisku i służy przede wszystkim implementacji dyrektywy 2004/35/WE. Odpowiedzialność cywilna opiera się głównie na zasadzie winy, zaś sam zakres ochrony prawa cywilnego nie obejmuje środowiska jako takiego. Odpowiedzialność w prawie administracyjnym opiera się na instrumentach o charakterze represyjnym i kontrolnym. W prawie niemieckim brak jest odpowiedzialności karnej podmiotów zbiorowych, brak jest również jednego aktu prawnego, obejmującego swym zakresem wszystkie wykroczenia.