Metody terapeutyczne z uwzględnieniem zadań pielęgniarki i ocena ich skuteczności w opinii pacjentów po urazie czaszkowo-mózgowym z rozpoznaniem zaburzeń alkoholowych - Sarzyńska, Marta; Bartoń, Elżbieta; Mazur, Anna; Przychodzka, Elżbieta; Guz, Ewa; Ślusarz, Robert; Turowski, Krzysztof (Pielęgniarstwo Neurologiczne i Neurochirurgiczne, 2021)
Wstęp. Alkoholizm jest zjawiskiem o wieloczynnikowych uwarunkowaniach oraz licznych zdrowotnych i społecznych konsekwencjach, co sprawia, że jego leczenie stanowi prawdziwe wyzwanie nie tylko dla samej osoby uzależnionej oraz jej bliskich, ale również dla całego zespołu medycznego zaangażowanego w proces terapii. Z tego też względu, dążąc do wzmocnienia prowadzonych w oddziałach specjalizujących się w leczeniu choroby alkoholowej, oddziaływań terapeutycznych, istotne jest prowadzenie badań ukierunkowanych na określenie czynników kształtujących skuteczność wdrożonych metod. Mając to na uwadze przyjęto, iż celem badań jest określenie zależności zachodzących pomiędzy stosowanymi w Całodobowym Oddziale Terapii Uzależnienia od Alkoholu (COTUA) metodami terapeutycznymi z uwzględnieniem zadań pielęgniarki a oceną ich efektywności w percepcji pacjentów po przebytym urazie czaszkowomózgowym z rozpoznaniem choroby alkoholowej. Materiał i metody. Badaniom poddano 100 pacjentów COTUA, w których zastosowano metodę sondażu diagnostycznego, a jako technikę wybrano kwestionariusz ankiety. Wyniki. Przeprowadzone analizy wykazały, że w ocenie badanych do wiodących zadań pielęgniarek w COTUA należy informowanie pacjentów o zasadach i sposobach terapii, zapoznawanie z topografią oddziału, Kartą Praw Pacjenta, regulaminem oddziału, rozkładem dnia i jego specyfiką, podawanie leków, zapewnianie poczucia bezpieczeństwa, udzielanie wsparcia psychicznego, przekazywanie wiedzy i nauka życia z chorobą oraz współpraca z zespołem terapeutycznym. Ponadto, trzy czwarte osób wskazało, że pracujące w oddziale pielęgniarki chętnie prowadzą rozmowy z pacjentami na temat uzależnienia od alkoholu, a porównywalny odsetek badanych ocenił bardzo dobrze i dobrze skuteczność metod terapeutycznych stosowanych przez zespół terapeutyczny w odniesieniu do własnego problemu uzależnienia od alkoholu. Wnioski. Dokonywana przez pacjentów ocena skuteczności stosowanych metod terapeutycznych zależy od zadań pielęgniarek polegających na prowadzeniu rozmów terapeutycznych z pacjentami, przekazywaniu im wiedzy, nauce umiejętności życia z chorobą, współpracy z zespołem terapeutycznym oraz gotowości pielęgniarek do prowadzenia rozmów z pacjentami na temat uzależnienia od alkoholu. (PNN 2021;10(1):26–34)