Ocena poziomu empatii w wybranej grupie pielęgniarek - Polanowska, Marta; Krzemińska, Sylwia (Pielęgniarstwo Neurologiczne i Neurochirurgiczne, 2025)
Wstęp. Empatia jest kluczowa w pielęgniarstwie, wpływając na jakość opieki i relacje z pacjentami. Zdefiniowana jako zdolność rozumienia i dzielenia się emocjami innych, empatia jest niezbędna w procesach terapeutycznych. Ułatwia komunikację, wspiera leczenie, redukuje stres i poprawia dobrostan. Empatia jest istotna w zawodzie pielęgniarki, pomagając zrozumieć potrzeby pacjenta i dostosować plany opieki. Badania pokazują, że wyższy poziom empatii u pielęgniarek prowadzi do lepszych relacji z pacjentami, poprawy wyników leczenia i zmniejszenia wypalenia zawodowego personelu. Cel. Celem badania było ocenienie poziomu empatii w wybranej grupie pielęgniarek oraz sprawdzenie, czy doświadczenie zawodowe i miejsce pracy mają wpływ na poziom empatii, mierzonej za pomocą Indeksu Reaktywności Interpersonalnej (IRI). Materiał i metody. Badanie objęło 141 losowo wybranych pielęgniarek z dyplomem, pracujących na oddziałach neurologicznym, wewnętrznym, ratunkowym lub intensywnej terapii. Udział w badaniu był dobrowolny i anonimowy, a zgoda na udział została uzyskana od wszystkich uczestniczek. Badania przeprowadzono przy użyciu standaryzowanego kwestionariusza IRI, który mierzy empatię na czterech skalach: Fantasy, Przejmowanie Perspektywy, Współczucie Empatyczne oraz Osobisty Dyskomfort. Zebrano także dane socjodemograficzne. Wyniki. Średni wynik IRI wyniósł 61,08 na 112, co wskazuje na średni poziom empatii. Wyniki mieściły się w zakresie od 31 do 99, a mediana wyniosła 60. Najwyższe wyniki uzyskano w skali Współczucia Empatycznego, a najniższe w skali Osobistego Dyskomfortu. Wnioski. Poziom empatii był średni, z najwyższymi wynikami w skali Współczucia Empatycznego. Pielęgniarki z dłuższym stażem zawodowym oraz te pracujące na oddziale wewnętrznym wykazywały wyższy poziom empatii. (PNN 2025;14(3):125–130)