Aspekty funkcjonowania seksualnego u pacjentów po udarze - Dudka, Agnieszka; Soszyńska-Zielińska, Patrycja (Pielęgniarstwo Neurologiczne i Neurochirurgiczne, 2025)
Wstęp. Udar mózgu jest nagłym zaburzeniem krążenia mózgowego, prowadzącym do niedotlenienia i uszkodzenia tkanki mózgowej, co może skutkować trwałymi deficytami neurologicznymi. Znacząco wpływa na funkcjonowanie seksualne pacjentów, powodując zarówno fizjologiczne, jak i psychologiczne trudności w sferze intymnej. Cel. Celem pracy jest ocena funkcjonowania osób po udarze mózgu. Materiał i metody. W badaniach zastosowano metodę sondażu diagnostycznego, która pozwoliła na zebranie danych bezpośrednio od 160 ankietowanych. W celu oceny poziomu funkcjonowania seksualnego zastosowano dwa kwestionariusze, dostosowane do płci respondentów: FSFI (Female Sexual Function Index) oraz IIEF-15 (International Index of Erectile Function). Wyniki. W badanej grupie kobiet po udarze średnia z odpowiedzi testu FSFI wyniosła M=7,67, SD=8,086 co wskazuje na niski poziom funkcjonowania seksualnego tej grupy kobiet. Przeprowadzona analiza zgodności rozkładu zmiennych z rozkładem normalnym wykazała brak zgodności dla analizowanych zmiennych, co oznacza, że rozkład wyników w żadnej z analizowanych zmiennych nie jest zgodny z rozkładem normalnym. W badanej grupie u mężczyzn po przebytym udarze mózgu średnia z odpowiedzi testu IIEF-5 z wyniku ogólnego wyniosła M=1,13, SD=1,271 co również wskazuje na niski poziom funkcjonowania seksualnego w tej grupie badanych. Wnioski. Mężczyźni i kobiety nie są zadowoleni ze swojego życia seksualnego po udarze. Mężczyźni po udarze mózgu mają trudności w osiąganiu erekcji i orgazmu. Kobiety po przebytym udarze mózgu mają trudności w osiąganiu orgazmu. Kobiety po udarze mózgu często odczuwają dyskomfort i ból podczas stosunków seksualnych. (PNN 2025;14(2):61–67)