Wpływ pielęgnacji jamy ustnej na kolonizację bakteryjną błony śluzowej jamy ustnej u pacjentów z udarem mózgu niewentylowanych mechanicznie - Mert, Zeynep; Tülek, Zeliha (Pielęgniarstwo Neurologiczne i Neurochirurgiczne, 2025)
Wstęp. Udar mózgu wpływa na codzienne czynności pacjenta, w tym higienę jamy ustnej, powodując deficyty (motoryczne, percepcyjne i poznawcze). Sytuacja ta negatywnie wpływa na zdrowie jamy ustnej, ograniczając pacjentowi możliwość samodzielnego dbania o higienę jamy ustnej, w tym szczotkowanie zębów i czyszczenie jamy ustnej. Cel. Celem badania była ocena wpływu pielęgnacji jamy ustnej na kolonizację bakteryjną błony śluzowej jamy ustnej u pacjentów z udarem mózgu, niewentylowanych mechanicznie. Materiał i metody. Badanie przeprowadzono wśród 42 pacjentów niewentylowanych mechanicznie (21 w grupie eksperymentalnej i 21 w grupie kontrolnej), hospitalizowanych na oddziale intensywnej terapii neurologicznej w Stambule. U pacjentów przydzielonych losowo do grupy eksperymentalnej stosowano standardowy protokół pielęgnacji jamy ustnej trzy razy dziennie. W grupie kontrolnej pielęgnację jamy ustnej stosowano zgodnie z rutynową praktyką kliniki. Charakterystykę socjodemograficzną i kliniczną pacjentów odnotowywano przy przyjęciu, a błonę śluzową jamy ustnej oceniano pod kątem stanu zdrowia jamy ustnej i kolonizacji bakteryjnej na początku badania i na koniec piątego dnia. Niniejsza praca jest zgodna z wytycznymi CONSORT. Wyniki. Przed interwencją stwierdzono, że grupy eksperymentalna i kontrolna były podobne pod względem cech socjodemograficznych, klinicznych i stanu zdrowia jamy ustnej. Pod koniec interwencji liczba bakterii, różnorodność mikroorganizmów oraz średnie wyniki w Skali Oceny Jamy Ustnej były niższe w grupie eksperymentalnej w porównaniu z grupą kontrolną. Porównując wyniki każdej z grup przed i po interwencji, nie zaobserwowano zmian w grupie kontrolnej. Jednakże, w grupie eksperymentalnej zaobserwowano istotną poprawę w zakresie liczby bakterii, różnorodności mikroorganizmów oraz średnich wyników w Skali Oceny Jamy Ustnej. Wnioski. Wyniki te potwierdzają, że stosowanie standardowego protokołu pielęgnacji jamy ustnej jest skuteczne w ograniczaniu kolonizacji bakteryjnej błony śluzowej jamy ustnej. (PNN 2025;14(2):51–60)