Wdrażanie i rozwój umiejętności instrumentacji w zabiegach robotycznych z zakresu neurochirurgii głowy i kręgosłupa - Piszczela, Jolanta; Łuczyk, Justyna; Byjoś, Barbara; Drewniak, Dorota; Szczygielski, Jacek (Pielęgniarstwo Neurologiczne i Neurochirurgiczne, 2024)
Wstęp. W operacyjnych dyscyplinach wysokospecjalistycznych, jak np. w neurochirurgii obserwuje się coraz szersze stosowanie rozwiązań operacyjnych, opartych na technikach robotycznych. Budzą one wielkie zainteresowanie i nadzieję zwiększenia precyzji przeprowadzanych zabiegów. Do pełnego wykorzystania tych technik niezbędna jest pełna współpraca operatora z zespołem instrumentującym oraz dobra koordynacja ich działań. Ta umiejętność wymaga odpowiedniego szkolenia i wdrażania. Cel. Poniższe opracowanie opisuje doświadczenie we wstępnej fazie wprowadzania technik robotycznych z punktu widzenia pielęgniarstwa operacyjnego. Materiał i metody. Poniższe opracowanie zawiera fenomenologiczną analizę procesu uczenia się oraz usprawniania współpracy zespołu operacyjnego przy zabiegach z użyciem neurochirurgicznego robota operacyjnego w trakcie wdrażania technik operacyjnych z zakresu chirurgii głowy i kręgosłupa. Opisane są tutaj typowe problemy w implementacji tego typu zabiegów z wyróżnieniem poszczególnych faz przygotowania i zastosowania instrumentarium z wyszczególnionymi punktami krytycznymi i możliwościami wyeliminowania ryzyka niepowodzenia. Wyniki. Samo przygotowanie instrumentarium robotycznego nie stanowi wyzwania i odbiega tylko nieznacznie stopniem komplikacji od przygotowania typowego sterylnego zestawu do neuronawigacji oraz odpowiednio biopsji celowanej (dla zabiegów czaszkowych) lub stabilizacji przezskórnej (dla zabiegów kręgosłupowych). Kluczowym punktem jest synchronizacja działań operatora/operatorów, zespołu instrumentującego oraz techników radiologicznych. Wnioski. Wdrażanie technik operacji robotycznych stanowi wyzwanie dla całego zespołu neurochirurgicznego, włączając zakres czynności pielęgniarstwa operacyjnego. W fazie wstępnej bardziej istotna od (często intuicyjnych) rozwiązań technicznych i opanowania obsługi poszczególnych elementów wyposażenia jest koordynacja pracy zespołu oraz opracowanie rozbudowanego sposobu komunikacji przedoperacyjnej na temat planowanej strategii zabiegu oraz możliwych zmian i odstępstw od przewidzianego planu. (PNN 2024;13(1):29–35)