Ocena rozwoju psychomotorycznego dzieci leczonych hipotermią terapeutyczną - Kubisa, Aneta; Rozensztrauch, Anna; Janczak, Dariusz; Paprocka-Borowicz, Małgorzata (Pielęgniarstwo Neurologiczne i Neurochirurgiczne, 2024)
Wstęp. Zamartwica okołoporodowa jest częstym problemem noworodkowym. Pozostaje główną przyczyną zachorowalności i śmiertelności noworodków oraz odgrywa istotną rolę w rozwoju motorycznym i intelektualnym dzieci. Powikłania niedotlenienia mózgu u uduszonych noworodków można leczyć za pomocą hipotermii terapeutycznej. Leczenie polega na umiarkowanym schłodzeniu noworodka w celu zminimalizowania skutków niedotlenienia. Cel. Ocena rozwoju psychoruchowego oraz wykrycie zaburzeń i deficytów w zakresie funkcji motorycznych, percepcji, mowy, funkcji manualnych i kontaktów społecznych u dzieci leczonych hipotermią terapeutyczną. Materiał i metody. Badaniem objęto grupę 27 dzieci leczonych hipotermią terapeutyczną. Badanie obejmowało analizę dokumentacji medycznej oraz wyników oceny rozwoju psychoruchowego z wykorzystaniem Monachijskiej Skali Diagnostyki Rozwoju Funkcjonalnego. Wyniki. Nie stwierdzono znacznego opóźnienia w wieku rozwojowym dzieci w zakresie chodzenia. Średni wiek rozwojowy dla tego obszaru wynosił 30,56 miesiąca (SD=8,42 miesiąca), dla umiejętności motorycznych, mówienia, niezależności i umiejętności społecznych był podobny. Średni wiek rozwojowy dla rozumienia mowy wynosił 28,76 miesięcy (SD=7,92 miesięcy), dla umiejętności poznawczych wynosił 27,73 miesięcy (Me=28 miesięcy). Rozwój mowy był nieznacznie opóźniony w stosunku do ich wieku (x̅=3,2 miesiąca, SD=1,09 miesiąca). Wnioski. Dzieci w wieku do 1 roku życia wykazywały prawidłowy rozwój psychoruchowy. Niewielkie deficyty w zakresie procesów poznawczych i umiejętności społecznych stwierdzono u dzieci w drugim i trzecim roku życia. Największe opóźnienia rozwojowe stwierdzono u dzieci w czwartym, piątym i szóstym roku życia. (PNN 2024;13(1):9–16)