Częstość występowania dolegliwości bólowych kręgosłupa wśród personelu pielęgniarskiego - Dziedzic, Beata; Archacka, Aleksandra; Marcysiak, Miłosz; Przylepa, Katarzyna; Wysokiński, Mariusz; Fidecki, Wiesław (Pielęgniarstwo Neurologiczne i Neurochirurgiczne, 2024)
Wstęp. Osoby wykonujące zawód pielęgniarki/pielęgniarza są w szczególności narażone na występowanie dolegliwości ze strony kręgosłupa. Wynika to z charakteru wykonywanej pracy, która wiąże się z koniecznością podnoszenia i przenoszenia ciężarów, a także pracą w pozycji wymuszonej. Ponadto pielęgniarki i pielęgniarze narażeni są na odczuwanie stresu i nadmierne przeciążenie zdrowia psychicznego. Wszystkie te czynniki mogą sprzyjać występowaniu przeciążeń oraz urazów ze strony kręgosłupa. Cel. Celem pracy była analiza częstości występowania dolegliwości bólowych kręgosłupa wśród personelu pielęgniarskiego. Materiał i metody. Grupę badaną stanowiło 155 osób czynnie wykonujących zawód pielęgniarki i pielęgniarza. Do przeprowadzenia badania wykorzystano kwestionariusz ang. Revised Oswestry Low Back Pain Disability Scale w wersji polskiej (OLBPDS-PL) oraz pytania własnego autorstwa. Wyniki. Częstość występowania dolegliwości bólowych kręgosłupa wśród personelu pielęgniarskiego wynosiła 96,64%. Na niewielką niepełnosprawność wskazało 55,6% badanych, natomiast 16,6% na niepełnosprawność poważną. Wykazano zależność pomiędzy płcią (p=0,026), liczbą godzin spędzonych w pracy (p=0,049), wskaźnikiem BMI (p=0,020) a częstością występowania dolegliwości bólowych kręgosłupa. Wiek był na pograniczu istotności statystycznej (0,050). Wnioski. Dolegliwości bólowe kręgosłupa dotyczą znacznej ilości badanej grupy. Bóle dolnego odcinka kręgosłupa pogarszają funkcjonowanie pielęgniarzy i pielęgniarek w życiu codziennym, głównie w aspekcie intensywności bólu, podnoszenia przedmiotów, stania oraz życia towarzyskiego. U ponad połowy respondentów z dolegliwościami bólowymi dolnego odcinka kręgosłupa zaobserwowano niewielką niepełnosprawność. (PNN 2024;13(1):3–8)