Wpływ wybranych czynników związanych ze stylem życia na sprawność funkcjonalną pacjentów po udarze mózgu w czasie - Bosacka, Małgorzata; Bączyk, Grażyna (Pielęgniarstwo Neurologiczne i Neurochirurgiczne, 2023)
Wstęp. Udar mózgu jest przyczyną śmierci u ok. 30 tys. Polaków rocznie. Ocena sprawności funkcjonalnej pacjentów po udarze mózgu oraz czynników wpływających na jej przebieg jest niezwykle ważna, gdyż pozwala określić stopień zapotrzebowania na opiekę pielęgniarską. Cel. Celem pracy była ocena sprawności funkcjonalnej pacjentów po udarze mózgu oraz wpływu czynników ryzyka udaru mózgu związanych ze stylem życia na skuteczność rehabilitacji w zależności od typu doznanego udaru w czasie pandemii Covid-19. Materiał i metody. Badaną grupę stanowiło 89 pacjentów (38 kobiet i 51 mężczyzn) po udarze mózgu krwotocznym lub niedokrwiennym hospitalizowanych w ramach wczesnej rehabilitacji neurologicznej. Sprawność funkcjonalną oceniano przy pomocy 20-punktowej skali Barthel oraz testu NHPT (Nine Hole Peg Test) do oceny funkcji ręki. Wyniki. W przeprowadzonym badaniu odnotowano istotny statystycznie wpływ rehabilitacji na sprawność funkcjonalną pacjentów po udarze mózgu. Zauważono również wpływ wieku na rodzaj udaru, osoby z udarem niedokrwiennym mózgu były starsze w porównaniu z osobami z udarem krwotocznym. Pacjenci po udarze mózgu obciążeni cukrzycą, nadciśnieniem tętniczym lub otyłością uzyskiwali statystycznie gorsze wyniki w porównaniu z pacjentami bez wymienionych chorób współistniejących. Wnioski. Wiek jest istotnym czynnikiem ryzyka udaru niedokrwiennego mózgu. Ponadto osoby po udarze mózgu z cukrzycą, nadciśnieniem tętniczym i otyłością wymagają prowadzenia intensywniejszej rehabilitacji. (PNN 2023;12(4):157–163)