Wydolność funkcjonalna pacjentów geriatrycznych hospitalizowanych na oddziałach neurologii a ich przedmiotowe i klinimetryczne uwarunkowania - Pawłowski, Piotr; Fornal, Aleksandra; Kościołek, Aneta; Ziętara, Karolina; Fryze, Magdalena; Przylepa, Katarzyna (Pielęgniarstwo Neurologiczne i Neurochirurgiczne, 2023)
Wstęp. Wydolność funkcjonalna pacjentów hospitalizowanych na oddziałach neurologicznych uwarunkowana jest wieloczynnikowo. Towarzyszące choroby, samodzielna mobilność, stan psychiczny, społeczny i duchowych chorego to tylko nieliczne z wielu zmiennych wpływających na sprawność funkcjonalną. Cel. Analiza zależności wyników elementów badania fizykalnego na wydolność funkcjonalną pacjentów hospitalizowanych na lubelskich oddziałach neurologicznych. Materiał i metody. Pracę oparto o metody ilościowe (sondaż diagnostyczny) jak i jakościowe (indywidualny wywiad zogniskowany). Narzędzia badawcze stanowiły Skala Barthel, Skala ADL (Katza) oraz autorski kwestionariusz wywiadu. Podczas badań przeprowadzono również badanie podmiotowe każdego respondenta według standardowego schematu. Analizy statystyczne przeprowadzono w oparciu o oprogramowanie SPSS Statistica oraz Microsoft Excel 2020. Wyniki. Pacjenci hospitalizowani na oddziałach neurologii, nie radząc sobie z czynnościami życia codziennego charakteryzują się umiarkowanie ciężką niepełnosprawnością. Parametry krążeniowo-oddechowe, jak i towarzyszące objawy neurologiczne nie wpływają na wydolność funkcjonalną chorych. Dolegliwości bólowe, ich natężenie oraz lokalizacją rzutują na zakres sprawności. Wnioski. Sprawność funkcjonalna uwarunkowana jest od natężeniem bólu oraz jego lokalizacją. Wynik skali Barthel oraz ADL koreluje z poziomem wydolności funkcjonalnej, szczególnie w zakresie sprawności ruchowej. (PNN 2023;12(3):120–126)