Akceptacja choroby i zadowolenie z życia u chorych po udarze niedokrwiennym - Bąk, Ewelina; Żywczak, Magdalena; Krzemińska, Sylwia (Pielęgniarstwo Neurologiczne i Neurochirurgiczne, 2023)
Wstęp. Udar mózgu jest chorobą, która odznacza się największą liczbą zgonów na świecie. Jest to choroba przewlekła, która ma wpływ na funkcjonowanie i pełnienie ról społecznych. Duże możliwości diagnostyczne, odpowiednia pielęgnacja oraz systematyczna i wczesna rehabilitacja w znaczący sposób zmniejszają śmiertelność. Jakość życia pacjenta, który uległ udarowi zmienia się. Cel. Celem pracy była ocena akceptacji i satysfakcji pacjentów po udarze niedokrwiennym mózgu. Materiał i metody. Badania wykonano w okresie od września do grudnia 2019 r. wśród 91 pacjentów z przychodni Samodzielnego Gminnego Zakładu Opieki Zdrowotnej w Zembrzycach, Samodzielnego Publicznego Zakładu Opieki Zdrowotnej w Mucharzu oraz pacjentów hospitalizowanych w Beskidzkim Zespole Leczniczo-Rehabilitacyjnym w Jaworzu w Pododdziale Rehabilitacji Neurologicznej. Do wykonania badań wykorzystano dwa kwestionariusze: Akceptacji Choroby AIS oraz kwestionariusza Satysfakcji z Życia SWLS. Wyniki. W skali Satysfakcji Życiowej, aż 56% badanej populacji miało niskie poczucie zadowolenia z życia. 25% respondentów miała wysokie poczucie zadowolenia z życia. Średnia z akceptacji choroby pośród pacjentów w przedziale wiekowym 40–60 lat wyniosła 24,2 co daje wynik dobry. Średnia z Satysfakcji z Życia wyniosła 17,19. Daje to wynik niski w odniesieniu do poczucia zadowolenia z życia. Wnioski. Im wyższa była akceptacja choroby, tym poczucie zadowolenia z życia wzrastało. Akceptacja choroby wpływa na poczucie zadowolenia z życia. Choroba przewlekła jaką jest udar utrudnia akceptację choroby. (PNN 2023;12(3):103–111)