Zdrowie psychiczne pielęgniarek zatrudnionych w szpitalnych oddziałach zabiegowych i zachowawczych - Skuzińska, Anna (Pielęgniarstwo Neurologiczne i Neurochirurgiczne, 2023)
Wstęp. Zawód pielęgniarki wymaga od pracowników wysokiej odporności na stres. Asystowanie pacjentom w ich doświadczeniu bólu, choroby, bezradności jest doświadczeniem stresogennym, może być doświadczeniem traumatycznym szczególnie w obliczu bezpośredniego zagrożenia życia pacjenta. Na szczególnie intensywny stres narażony jest personel pielęgniarski pracujący na oddziałach zabiegowych, w kontakcie z pacjentem doświadczającym lęku przed operacją oraz pacjentem po zabiegu operacyjnym doświadczającym pooperacyjnego bólu i wymagającym specjalistycznej opieki. Cel. Eksploracyjnym celem badania była diagnoza poziomu zdrowia psychicznego u pielęgniarek pracujących na dwóch typach oddziałów: zabiegowych i zachowawczych. Oczekiwano, że lepszym zdrowiem psychicznym charakteryzują się pielęgniarki pracujące w szpitalnych oddziałach zachowawczych niż pielęgniarki w oddziałach zabiegowych. Materiał i metody. Anonimowe kwestionariuszowe badanie zostało przeprowadzone wśród N=244 pielęgniarek losowo wybranych oddziałów szpitalnych w mieście powiatowym na północy Polski. W badaniu zastosowano: Kwestionariusz Ogólnego Stanu Zdrowia D. Goldberga GHQ-28 oraz Skalę Satysfakcji z Życia E. Dienera i współpracowników. Wyniki. Odmiennie od oczekiwań pielęgniarki z oddziałów zachowawczych doświadczały silniejszego niepokoju, bezsenności, zaburzeń funkcjonowania oraz niższej satysfakcji z życia niż ich koleżanki z oddziałów zabiegowych. Wnioski. Wbrew intuicyjnie narzucającemu się wyobrażeniu o pracy pielęgniarki w różnych typach oddziałów szpitalnych, obciążenia zawodowego i kondycji psychicznej, potrzeba profilaktyki zdrowia psychicznego personelu pielęgniarskiego dotyczy przede wszystkim personelu zatrudnionego na oddziałach zachowawczych. Wraz ze starzeniem się społeczeństwa coraz istotniejsze staje się wyposażenie właśnie tych pielęgniarek w umiejętności radzenia sobie z przedłużoną ekspozycją na stresory zawodowe. (PNN 2023;12(2):69–73)