Uszkodzenie nerwu udowego w przebiegu neuroboreliozy — opieka pielęgniarska. Opis przypadku - Michalak, Monika; Frysiak, Grażyna; Kazimierska-Zając, Magdalena (Pielęgniarstwo Neurologiczne i Neurochirurgiczne, 2022)
Wstęp. Neuroborelioza jest chorobą podstępną. Jest często mylona z innymi chorobami neurologicznymi. Rozpoznanie jest możliwe w sytuacji, gdy występują: objawy neurologiczne wskazujące na neuroboreliozę, pleocytoza w płynie mózgowo-rdzeniowym, produkcja przeciwciał przeciwko Borrelia burgdorferi w płynie mózgowo-rdzeniowym. Cel. Ocena sytuacji zdrowotnej i określenie potrzeb pielęgnacyjnych pacjentki z uszkodzeniem nerwu udowego w przebiegu neuroboreliozy. Opis przypadku. 31-letnia kobieta została przyjęta w trybie planowym do Kliniki Neurologii. Na podstawie obrazu klinicznego, podwyższonego poziomu białka i komórek limfocytarnych w badaniu płynu mózgowo-rdzeniowego oraz wykazanej intratekalnej syntezie przeciwciał przeciwko Borrelii rozpoznano neuroboreliozę z uszkodzeniem lewego nerwu udowego. W celu właściwego określenia problemów pielęgnacyjnych posłużono się obserwacją, wywiadem oraz analizą dokumentacji medycznej. Zastosowano skale: NRS Rating Scale (natężenie bólu), skalę Lovetta (Ocena siły mięśniowej), Kwestionariusz Szpitalnej Skali Lęku i Depresji (zmodyfikowana wersja skali HADS, do oceny lęku i depresji), Skalę AIS (ocena bezsenności), skalę Baxtera (monitorowanie i ocena ryzyka powikłań związanych z kaniulacją żył). Wnioski. Teoria pielęgnowania Dorothei Orem jest odpowiednia w przypadku pacjentki z neuroboreliozą. Główne problemy chorej to: odczuwanie bólu, trudności w poruszaniu się oraz pogorszenie stanu psychicznego. Na pogorszenie stanu bio-psycho-społecznego wpływa choroba oraz związane z nią leczenie i hospitalizacja. Holistyczne postępowanie pielęgniarskie powinno być dostosowane do zmieniającego się stanu zdrowia pacjentki. Opieka obejmuje działania mające na celu niwelowanie skutków choroby, udzielanie wsparcia emocjonalnego, edukację odnośnie prawidłowego postępowania rehabilitacyjnego oraz profilaktyki boreliozy. (PNN 2022;11(4):174–179)