Czynniki warunkujące oraz stopień obciążenia zespołów pielęgniarskich w opiece nad osobą starszą z chorobą neurologiczną - Antczak-Komoterska, Anna; Sołtysińska, Maria Małgorzata; Grączewska, Natalia; Krajewska, Karolina; Haor, Beata; Kochman, Dorota (Pielęgniarstwo Neurologiczne i Neurochirurgiczne, 2022)
Wstęp. Według przeprowadzonych badań, obciążenie wykonywaną pracą wynika z ogólnego zaangażowania się w podjęte działania. Można zatem zauważyć, że im większe zaangażowanie tym dochodzi do większego obciążenia, a tym samym do większego wpływu na stan zdrowia zarówno ze strony fizycznej jak i psychicznej pielęgniarki/opiekuna. Należy zauważyć, iż wiele czynników ma wpływ na stopień obciążenia. Cel. Głównym celem przeprowadzonych badań była ocena stopnia obciążenia zespołów pielęgniarskich podczas sprawowania opieki nad osobami w wieku starszym z rozpoznaną chorobą neurologiczną. Materiał i metody. Badania przeprowadzono w Wojewódzkim Szpitalu Specjalistycznym we Włocławku na grupie 120 losowo wybranych osobach (pielęgniarkach/pielęgniarzach), sprawujących opiekę nad osobą starszą z chorobą neurologiczną. W badaniach zastosowano metodę sondażu diagnostycznego, wykorzystując technikę ankietową. W celu uzyskania odpowiedzi na cel główny badań, skonstruowano kwestionariusz ankiety oraz wykorzystano standaryzowane narzędzia badawcze — ADL, IADL oraz Skalę Negatywnego Wpływu Opieki wchodzącą w skład kwestionariusza COPE-index. Wyniki. Przeprowadzone badania wykazały, że wraz ze wzrostem stażu pracy w pełnieniu roli pielęgniarki/opiekuna w opiece nad osobami w wieku starszym dochodzi do zwiększenia się obciążenia fizycznego, osłabienia stosunków z przyjaciółmi, znacznego wpływu na relacje rodzinne oraz zmniejszenia satysfakcji z pełnionej roli. Otrzymane dane wskazują, że w małym procencie zespoły pielęgniarskie wykorzystują sprzęt taki jak podnośnik, czy rolki do przenoszenia. Z przeprowadzonego badania wynika jasno, że stopień samodzielności osoby starszej z chorobą neurologiczną, ma istotny wpływ zarówno na zdrowie psychiczne, jak i fizyczne zespołów pielęgniarskich sprawujących opiekę nad nimi. Wnioski. Istnieje zależność pomiędzy stażem pracy a poczuciem satysfakcji z pełnionej roli. Osoby z największym stażem pracy nie odczuwają satysfakcji. Zespoły pielęgniarskie nie wykorzystują w pełni zasobów materialnych i ludzkich podczas wykonywania swej roli opiekuńczej nad osobami w wieku starszym, co może wynikać z różnych względów (braku wiedzy, braku umiejętności, małego dostępu do sprzętu, braku chęci współpracy i niesienia pomocy innych). Ma to wpływ na poziom obciążenia fizycznego i psychicznego pielęgniarek. Stopień samodzielności podopiecznego ma istotny wpływ na poziom obciążenia fizycznego i psychicznego pielęgniarki/pielęgniarza. Wraz ze wzrostem niesamodzielności podopiecznego wzrasta stopień obciążenia zespołów pielęgniarskich. (PNN 2022;11(4):167–173)