Wydolność funkcjonalna pacjentów operowanych z powodu dyskopatii lędźwiowej we wczesnym okresie pooperacyjnym - Królikowska, Agnieszka; Słomińska, Małgorzata; Furtak, Jacek (Pielęgniarstwo Neurologiczne i Neurochirurgiczne, 2022)
Wstęp. Głównym objawem dyskopatii lędźwiowej są dolegliwości bólowe, które szczególnie utrudniają funkcjonowanie chorego. Wydolność funkcjonalną należy rozumieć jako zdolność do bycia niezależnym od innych osób w zaspokajaniu podstawowych potrzeb, takich jak: poruszanie się, odżywianie, kontrolowanie czynności fizjologicznych organizmu czy wykonanie czynności higienicznych. Cel. Celem pracy była ocena funkcjonowania chorych po operacji kręgosłupa lędźwiowego we wczesnym okresie pooperacyjnym. Materiał i metody. Badaniem objęto grupę 52 chorych dorosłych, po zabiegach operacyjnych odcinka lędźwiowego kręgosłupa, przeprowadzonych w Klinice Neurochirurgii 10 Wojskowego Szpitala Klinicznego z Polikliniką SP ZOZ w Bydgoszczy. Zastosowano metodę sondażu diagnostycznego, narzędziami były: kwestionariusz wywiadu, skala VAS, Kwestionariusz Bólu Krzyża Rolanda-Morrisa, Kwestionariusz Oswestry i Skala Depresji Becka. Wyniki. Ponad połowa badanych pacjentów po operacji kręgosłupa lędźwiowego odczuwała natężenie bólu na poziomie średnim, bardzo silny ból dotyczył blisko 10% (średnia 4,44; SD 2.03). Według Kwestionariusza Bólu Krzyża Rolanda-Morrisa blisko 60% pacjentów wykazało średni poziom niepełnosprawności a 35% wysoki poziom niepełnosprawności (średnia 15,33; SD 3,85). Według Kwestionariusza Oswestry 53% pacjentów miało mierną niesprawność, 31% poważną niesprawność (średnia 54,7%, SD 11,3%). 83% respondentów nie przejawiało objawów depresji (średnia 6,98; SD 5,63). Wnioski. Wydolność funkcjonalna pacjentów po operacji kręgosłupa odcinka lędźwiowego okazała się niska, duża część badanych wykazała średni i wysoki stopień niepełnosprawności. Stopnień niepełnosprawności rósł wraz z nasileniem dolegliwości bólowych. (PNN 2022;11(4):147–153)