Zapalenie opon mózgowo-rdzeniowych i opieka pielęgniarska zgodnie z modelem opieki opartej na czynnościach życiowych – opis przypadku - Korkmaz Binay, Şengül; Devrim Binay, Umut; Yıldız Karadeniz, Ebru (Pielęgniarstwo Neurologiczne i Neurochirurgiczne, 2022)
Wstęp. Zapalenie opon mózgowych jest chorobą zakaźną, która poważnie wpływa na zdrowie jednostki, może powodować śmiertelność i może być leczona w trybie nagłym. Cel. Celem pracy jest ocena całościowego i systematycznego procesu opieki pielęgniarskiej nad pacjentem z rozpoznaniem zapalenia opon mózgowo-rdzeniowych na podstawie opisywanego przypadku, zgodnie z modelem pielęgniarskim. Opis przypadku. Jest to studium przypadku pacjenta płci męskiej leczonego z rozpoznaniem zapalenia opon mózgowo-rdzeniowych w poradni chorób zakaźnych i kliniki mikrobiologii klinicznej. Określono problemy pielęgniarskie i stworzono plan opieki poprzez przeprowadzenie wywiadu z pacjentem i jego lekarzem, obserwację i ocenę Model of Nursing Based on Activities of Living. Wyniki. Pacjent z gorączką, dreszczami, nudnościami, bólem głowy, sztywnością karku i wydzieliną z ucha lewego został przyjęty do Kliniki Chorób Zakaźnych i Mikrobiologii Klinicznej i leczony. NANDA-I (North American Nursing Diagnosis Association-International) diagnozy pielęgniarskie określone specjalnie dla pacjenta za pomocą Activities of Living Model opracowanego przez Ropera, Logana i Tierneya to ostry ból, gorączka, nudności, brak wiedzy, zmęczenie, zaburzenia snu i ryzyko upadku. Wnioski. Dokładne i kompletne dane zostały zebrane przy użyciu modelu/teorii pielęgniarskiej. Stwierdzono, że interwencje pielęgniarskie zastosowane specjalnie do pacjenta okazały się skuteczne. Problemy pacjenta uległy poprawie. Dzięki interdyscyplinarnej współpracy postawiono diagnozę medyczną zapalenia opon mózgowo-rdzeniowych oraz udzielono odpowiedniego leczenia i opieki pielęgniarskiej. Pacjent został wypisany z zaleceniami kontroli ambulatoryjnej. (PNN 2022;11(3):130–136)