Pozytywne doświadczenia pielęgniarek i pielęgniarzy pracujących w czasie pandemii Covid-19 - Kurta-Nowicka, Aleksandra; Jaracz, Krystyna (Pielęgniarstwo Neurologiczne i Neurochirurgiczne, 2022)
Wstęp. Pandemia Covid-19 była sytuacją kryzysową która nadwyrężyła system ochrony zdrowia. Niosąc za sobą duże ryzyko negatywnych konsekwencji, ale istnieją również szanse, że pojawią się pewne pozytywne aspekty określane jako zjawisko potraumatycznego wzrostu. Cel. Głównym celem pracy było udokumentowanie oraz analiza pozytywnych doświadczeń pracy personelu pielęgniarskiego w Polsce z okresu trwania pandemii Covid-19. Materiał i metody. Przeprowadzono badanie jakościowe stosując empiryczne podejście fenomenologiczne. Badaniem objęto grupę 215 pielęgniarek z różnych regionów Polski, w tym 209 kobiet i 6 mężczyzn w wieku od 22 do 65 lat. Pracujących na oddziałach szpitalnych oraz w podstawowej opiece zdrowotnej. Badanie przeprowadzono stosując metodę ankiety internetowej z możliwością swobodnej wypowiedzi. Wyniki poddano analizie treści. Wyniki. W trakcie analizy materiału wyłoniono 10 kategorii tematycznych: wynagrodzenie, rozwój zawodowy, integracja w zespole, zasady epidemiologiczne, przystosowanie do nowych warunków, brak odwiedzin, pomoc, poprawa organizacji pracy, braki kadrowe oraz telemedycynę. Wnioski. Na podstawie wyników niniejszego badania wskazano, że pielęgniarki obserwują pewne pozytywne doświadczenia w związku z pracą w trakcie pandemii. Wyniki tego badania mogą być punktem wyjścia do dalszych analiz, które mogą zostać wykorzystane do organizacji pracy personelu pielęgniarskiego. (PNN 2022;11(3):99–104)