Badanie przesiewowe wśród kobiet w ciąży w kierunku zakażenia wirusem cytomegalii (CMV) — zalecenia w Polsce i w wybranych krajach świata (opracowanie wstępne do badania występowania powikłań neurologicznych u dzieci zakażonych CMV) - Frydrysiak-Brzozowska, Adrianna; Słodki, Maciej; Głowacka, Mariola (Pielęgniarstwo Neurologiczne i Neurochirurgiczne, 2022)
Wirus cytomegalii (CMV) jest najczęstszą przyczyną zakażeń wrodzonych na świecie, a mimo to wciąż pozostaje niedocenionym problemem zdrowia publicznego. Brak jest międzynarodowych standardów zapobiegania wertykalnej transmisji zakażenia, postępowania w stosunku do kobiet ciężarnych, jak i płodu z objawami infekcji. Analizę przeprowadzono od grudnia do lutego 2022 r. Szczegółowe kryteria włączenia do analizy obejmowały: wyodrębnioną grupę badawczą, składającą się tylko i wyłącznie z kobiet w ciąży niezależnie od jej etapu, analizę statystyczną uzyskanych danych ze szczególnym uwzględnieniem wyniku przeciwciał przeciwko antygenom wirusa CMV w klasie IgG oraz IgM. Wprowadzenie powszechnych badań przesiewowych wciąż jest kwestią sporną. W większości krajów nie zaleca się wśród kobiet w ciąży rutynowego oznaczania przeciwciał przeciwko antygenom wirusa CMV w klasie IgG oraz IgM, jednak badania te są im często proponowane niezależnie od programów skriningowych zatwierdzonych na szczeblu krajowym. (PNN 2022;11(2):83–94).