Problemy techniczne i medyczne w zakresie szerszego wykorzystania neuroprotez u pacjentów neurologicznych - Mikołajewska, Emilia; Mikołajewski, Dariusz (Pielęgniarstwo Neurologiczne i Neurochirurgiczne, 2012)
Schorzenia układu nerwowego mogą poważnie zaburzyć funkcje motoryczne, sensoryczne lub poznawcze. Współczesna rehabilitacja neurologiczna w części przypadków może przynieść znaczącą poprawę funkcjonalną, m.in. w obszarze generacji wzorców lokomocji i równowagi, lecz w najcięższych przypadkach ta poprawa jest wciąż niepełna. Wykorzystanie neuroprotez rozszerza tu możliwości rehabilitacji i opieki. Neuroprotezy są urządzeniami elektronicznymi zastępującymi utracone funkcje sensoryczne, motoryczne lub poznawcze. Mogą one znacząco pomóc w przywróceniu lub zastąpieniu funkcji utraconych wskutek uszkodzenia układu nerwowego. Neuroprotezy wykorzystywane klinicznie udowodniły swoją efektywność w przywracaniu pacjentom większej samodzielności w codziennych czynnościach. Dalszy rozwój neuroprotez wymaga zwiększonego zaangażowania personelu medycznego w obszarze badań klinicznych nad przejrzystymi i bezpiecznymi procedurami medycznymi. Postęp ten może spowodować kolejny przełom w terapii, rehabilitacji i opiece nad pacjentami neurologicznymi. (PNN 2012;1(3):119-123)