Globalny kryzys finansowy, konsekwencje zdrowotne i wskazania dla pracowników ochrony zdrowia: przegląd literatury - Notara, Venetia; Palese, Alvisa; Koulouridis, Konstantinos; Violatzis, Aristidis; Vagka, Elissabet Vagka (Pielęgniarstwo Neurologiczne i Neurochirurgiczne, 2012)
Cel. Ukazanie wpływu światowego kryzysu finansowego na zdrowie, systemy zdrowotne oraz pracowników ochrony zdrowia. Materiał i metody. Dokonano przeglądu literatury w bazach MedLine/Cinahl i Scopus, na podstawie następujących słów kluczowych i terminów Me SH pojawiających się w tytule lub streszczeniu: kryzys ekonomiczny, kryzys finansowy, konsekwencje zdrowotne, zdrowie publiczne, bezrobocie, zdrowie psychiczne, pielęgniarstwo, ochrona zdrowia i wykształcenie. W celu uzyskania najbardziej aktualnych informacji zawężono okres, z którego pochodzi literatura, do 10 lat (2001–2011). Analizie poddano artykuły dotyczące związków między kryzysem finansowym a problemami zdrowotnymi, śmiertelnością, dostępem do usług medycznych i konsekwencjami dla ról pełnionych przez pracowników ochrony zdrowia. Wyniki. Bez wątpienia kryzys ekonomiczny, który pogłębia się od kilku lat, ma negatywny wpływ na zdrowie publiczne, co wynika z licznych badań. W konsekwencji, sektor zdrowia publicznego będzie wymagał reform, aby sprostać nowym wyzwaniom. Problemy ekonomiczne mają bezpośredni wpływ na ogólne zdrowie, na wydatki publiczne przeznaczone na ochronę zdrowia, na jakość opieki oraz na konieczność ponownego zdefiniowania ról pracowników ochrony zdrowia. Wnioski. Wczesne wnioski płynące z obserwacji wpływu kryzysu na zdrowie wskazują na konieczność zastosowania pewnych strategii na następujących poziomach: a) społecznym i zdrowia publicznego; b) systemu ochrony zdrowia; c) edukacji pracowników ochrony zdrowia oraz d) na poziomie pielęgniarstwa. (PNN 2012;1(4):164-169)