Odleżyny jako zmiany wtórne u dorosłych pacjentów hospitalizowanych na oddziale rehabilitacji neurologicznej - Mikołajewska, Emilia (Pielęgniarstwo Neurologiczne i Neurochirurgiczne, 2012)
Wprowadzenie. Częstotliwość występowania odleżyn u pacjentów neurologicznych jest raczej znana, pomimo to problem ten wymaga dalszych badań jak i ciągłego nadzoru. Odleżyny mogą mieć znaczący wpływ zarówno na efektywność rehabilitacji, wyniki funkcjonalne pacjentów, jak i ich jakość życia. Cel. Celem niniejszego badania była ocena i dyskusja częstotliwości występowania odleżyn u dorosłych pacjentów neurologicznych hospitalizowanych na oddziale rehabilitacyjnym. Materiał i metody. Badanie przeprowadzono wśród 36 dorosłych pacjentów neurologicznych, hospitalizowanych na oddziale rehabilitacji neurologicznej. Pacjentów poddano ocenie z wykorzystaniem klasyfikacji odleżyn według Torrance’a oraz Skali Norton. Wyniki. Odleżyny pacjentów neurologicznych wciąż stanowią ważny problem pomimo rosnącej świadomości zarówno personelu medycznego, pacjentów oraz ich rodzin/opiekunów. Wśród 36 pacjentów objętych badaniem odleżyny zaobserwowano w 8,33%. Wnioski. Odleżyny są postrzegane jako poważny problem wpływający zarówno na efektywność leczenia (w tym rehabilitacji długoterminowej), jak i opiekę i jakość życia pacjentów z zaburzeniami neurologicznymi. Zaleca się kontynuację badań celem dokładnego zbadania częstości występowania odleżyn jak i strategii prewencyjnych, zwłaszcza w długotrwałej rehabilitacji i opiece domowej pacjentów z deficytami neurologicznymi. (PNN 2012;1(4):144-150)