Stygmatyzm padaczki a praca zawodowa – opis przypadku - Zachwieja, Jadwiga (Pielęgniarstwo Neurologiczne i Neurochirurgiczne, 2013)
Wprowadzenie. Padaczka dotyka wielu osób, którzy nie potrafią sobie z nią poradzić na co dzień. Celem pracy jest ukazanie pozytywnego przypadku człowieka, który mimo stygmatu padaczki odniósł sukces zawodowy i przezwyciężył trudności. Prezentacja przypadku. Studium przypadku dotyczy mężczyzny 40-letniego chorego na padaczkę od 16 roku życia. Uporał się on z trudnościami życia, z chorobą przewlekłą, przyjmując regularnie leki, uważając na kolejny napad, oraz traktując padaczkę jako normę. Jednocześnie jest on tym człowiekiem, który podjął walkę z chorobą i nie uległ stygmatyzacji. Ponadto zdobył wyższe wykształcenie, a dziś jest wziętym informatykiem. Dyskusja. Padaczka jest chorobą przewlekłą, leczenie trwa wiele lat. Mimo zmniejszenia ilości napadów i dawki leków pacjent nadal odczuwa piętno tej choroby. Niekorzystny wpływ padaczki na społeczne funkcjonowanie chorego wiąże się z gorszymi wynikami w nauce, trudnościami w kontaktach społecznych, problemami w znalezieniu pracy i niezdolnością do kierowania pojazdami. Wnioski. Dzięki odpowiedniej postawie pacjenta, nastawieniu i samozaparciu, można mimo trudności i stygmatyzacji choroby jaką jest padaczka odnieść sukces edukacyjny i zadowolenie z życia. (PNN 2013;2(1):33-36)