Czy w chirurgii czaszki konieczne jest zgolenie włosów? - Yüksel, Serpil; Kubaş, Meryem; Akyolcu, Neriman; Durdu, Sebahat (Pielęgniarstwo Neurologiczne i Neurochirurgiczne, 2013)
W chirurgii czaszki, w celu zapobieżenia zakażeniu miejsca operacyjnego (ZMO) przed przystąpieniem do kraniotomii, często stosowanym zabiegiem jest częściowe lub całkowite zgolenie włosów na głowie. Jednakże szczególnie w przypadku kobiet i pacjentów młodych zgolenie włosów powoduje niekorzystne zmiany wyglądu zewnętrznego i ma negatywny wpływ na proces rehabilitacji. Wyniki badań przypadków zakażenia ran operacyjnych u chorych, u których przed zabiegiem kraniotomii zgolono włosy oraz u tych, których włosów nie zgolono wskazują, że stopień występowania zakażeń w przypadku zgolenia włosów wynosił 1,22% - 8%, a w przypadku niezgolenia włosów 0 – 13,6%. W wyniku przeprowadzonych badań stwierdzono, że zgolenie włosów nie ma wpływu na zapobieżenie ZMO, a w przypadku poprawnego przygotowania skóry zabieg kraniotomii może być bezpiecznie wykonany bez zgolenia włosów. W niniejszym opracowaniu przedyskutowany zostanie temat golenia włosów przed zabiegiem chirurgicznym oraz wpływ lub brak wpływu tej czynności na zapobieganie ZMO, a także jak należy przygotować przed zabiegiem włosy i skórę u pacjentów, u których włosów nie zgolono. (PNN 2013;2(2):83-89)