Zaburzenia rozumienia prozodii emocjonalnej i językowej u pacjentów po uszkodzeniach prawej półkuli mózgu - Ciesielska, Kinga (Pielęgniarstwo Neurologiczne i Neurochirurgiczne, 2013)
Wprowadzenie. Prozodia jest linią melodyczną mowy. Powstaje przez właściwe intonowanie wypowiedzi, nadawanie jej odpowiedniego rytmu i poprawne akcentowanie słów i zdań podczas ich wypowiadania. Zaburzenia rozumienia prozodii prowadzą do trudności w odbiorze intencji osób, z którymi się rozmawia. Cel. Celem pracy było sprawdzenie, czy istnieje zależność między lokalizacją i rodzajem uszkodzenia prawej półkuli mózgu a rozumieniem prozodii językowej i emocjonalnej u pacjentów neurologicznych i neurochirurgicznych. Materiał i metody. Badania przeprowadzono w Oddziale Klinicznym Neurochirurgii i Neurotraumatologii Szpitala Uniwersyteckiego w Krakowie, także w Oddziale Klinicznym Ortopedii i Traumatologii Narządu Ruchu i Oddziale Neurologii i Udarów Mózgu Wojewódzkiego Szpitala Specjalistycznego im. L. Rydygiera w Krakowie. Badaniem objęto 20 osób z uszkodzeniem mózgu i 23 osoby zdrowe. W badaniu wykorzystano Baterię testów do badania funkcji językowych i komunikacyjnych prawej półkuli mózgu (RHLB-PL), badano testami prozodii językowej i emocjonalnej. Wyniki. Zauważono istotne statystycznie różnice (gorsze wyniki) w wykonaniu Testu Prozodii Emocjonalnej u pacjentów z uszkodzeniem płata ciemieniowego (p<0,05) i czołowego (p<0,05) w odniesieniu do grupy kontrolnej. Test Prozodii Językowej był wykonany istotnie słabiej przez pacjentów z uszkodzeniem płata skroniowego (p<0,01), ciemieniowego (p<0,05) i czołowego (p<0,05) w stosunku do osób zdrowych. Zauważono istotne słabsze wyniki wykonania Testu Prozodii Emocjonalnej u pacjentów z guzem mózgu (p<0,01) i krwiakiem mózgu (p<0,05) w odniesieniu do grupy kontrolnej. Wykonanie Testu Prozodii Językowej było istotnie niższe u pacjentów z guzem mózgu (p<0,001) niż w grupie kontrolnej. Wnioski. Pacjenci z uszkodzeniem płata czołowego i ciemieniowego prawej półkuli mózgu wykazywali obniżone rozumienie emocjonalnego przekazu prozodycznego w porównaniu do osób zdrowych. Komunikaty dotyczące prozodii językowej były słabiej rozpoznawane przez wszystkie grupy z uszkodzeniem mózgu w odniesieniu do osób zdrowych. Obie grupy pacjentów, zarówno z guzem i krwiakiem mózgu, słabiej rozpoznawały emocjonalne komunikaty prozodyczne niż zdrowi badani. Rozumienie prozodii językowej było obniżone u pacjentów z rozpoznaniem guza mózgu w odniesieniu do grupy kontrolnej. (PNN 2013;2(2):63-68)