Leki drugiego rzutu w leczeniu stwardnienia rozsianego – perspektywa pielęgniarki - Olkiewicz, Joanna (Pielęgniarstwo Neurologiczne i Neurochirurgiczne, 2013)
Stwardnienie rozsiane (SM) jest zapalno-demielinizacyjną chorobą ośrodkowego układu nerwowego o podłożu autoimmunologicznym i najczęstszą neurologiczną przyczyną niesprawności osób dorosłych w młodym wieku. Występuje najczęściej między 20 a 40 rokiem życia oraz przebiega w fazach rzutów i remisji. W stwardnieniu rozsianym najważniejszym celem terapii jest bardzo szybkie opanowanie aktywności choroby. Wprowadzenie do leczenia leków o działaniu modyfikującym stało się dla chorych szansą na zmniejszenie ilości rzutów i spowolnienie postępu choroby, dlatego też duże nadzieje wiąże się z nowymi lekami zalecanymi, jako terapia drugiego rzutu. Celem niniejszej pracy jest przedstawienie leków drugiego rzutu w stwardnieniu rozsianym z perspektywy pielęgniarki. (PNN 2013;2(4):179-182)