Rola pielęgniarki w leczeniu zespołów bólowych kręgosłupa - Antczak, Anna; Haor, Beata; Głowacka, Mariola; Biercewicz, Monika (Pielęgniarstwo Neurologiczne i Neurochirurgiczne, 2014)
Rozwój cywilizacji doprowadził do coraz częstszych problemów z kręgosłupem. Tryb życia w formie siedzącej lub wielogodzinnej stojącej wpływa znacząco na zmniejszenie ruchomości kręgosłupa i sprzyja dolegliwościom bólowym kręgosłupa. Jego budowa jest ściśle związana z funkcjonowaniem człowieka. Zespoły bólowe kręgosłupa są zróżnicowane pod względem patomechanizmu powstania. Wspólną cechą jest ból występujący w okolicy lędźwiowo-krzyżowej i krzyżowo-biodrowej, mający odmienne pochodzenie i charakter. Leczenie opiera się na metodach zachowawczych, takich jak: farmakoterapia i rehabilitacja oraz leczenie operacyjne. Istotną rolę odgrywa profilaktyka zespołów bólowych kręgosłupa rozpowszechniana wśród osób uczących się i pracujących. Artykuł ma na celu przedstawienie roli opieki pielęgniarki nad pacjentem z zespołami bólowymi kręgosłupa w różnych etapach leczenia. Pielęgniarka ma za zadanie objąć opieką zindywidualizowaną i holistyczną. Opiera się głównie na łagodzeniu dolegliwości bólowych występujących oraz pomocy pacjentowi z powodu jego tymczasowego ograniczenia aktywności fizycznej, która utrudnia mu prawidłowe funkcjonowanie. Ma na celu także wszechstronne przygotowanie pacjenta i jego rodziny do samoopieki. (PNN 2014;3(1):39–43)