Wczesna ocena wydolności funkcjonalnej chorych po operacji zmiany zwyrodnieniowej kręgosłupa — doniesienia wstępne - Ślusarz, Robert; Jabłońska, Renata; Królikowska, Agnieszka (Pielęgniarstwo Neurologiczne i Neurochirurgiczne, 2014)
Wprowadzenie. Choroba zwyrodnieniowa kręgosłupa charakteryzuje się postępującym uszkodzeniem krążka międzykręgowego i chrząstki stawów międzywyrostkowych, co pogarsza właściwości biomechaniczne kręgosłupa, sprzyja mikrotraumatyzacji torebek stawowych i układu więzadłowego. Cel. Celem pracy było dokonanie oceny wydolności funkcjonalnej chorych przed i po leczeniu operacyjnym zmiany zwyrodnieniowej kręgosłupa. Materiał i metody. Badania przeprowadzono w Katedrze i Klinice Neurochirurgii i Neurotraumatologii CM UMK na grupie 58 chorych operowanych z powodu zmiany zwyrodnieniowej kręgosłupa. W badaniach zastosowano obserwację bezpośrednią z wykorzystaniem pomiaru przed i po leczeniu operacyjnym. W ocenie chorych posłużono się Functional Capacity Scale — FCS, Functional Independence Measure — FIM, Oswestry Disability Index — ODI oraz Functional Index Repty — FIR. Wyniki. Odnotowano istotną statystycznie różnicę (p<0,05) w natężeniu dolegliwości bólowych przed i po zabiegu operacyjnym. Natężenie bólu po zabiegu istotnie malało. Zaobserwowano również istotne statystycznie korelacje (p<0,05) pomiędzy skalą FCS a FIM (rs=0,5260), ODI (rs=-0,4325) oraz FIR (rs=0,4451). Wnioski. Wykazano, że funkcjonalność chorych po zabiegu operacyjnym w dniu wypisu z oddziału uległa znacznej poprawie w porównaniu z okresem przedoperacyjnym. Przeprowadzona analiza oceny stanu chorego wykazała istotną statystycznie korelację pomiędzy poszczególnymi skalami zastosowanymi do oceny stanu funkcjonalnego. (PNN 2014;3(1):25–30)