Reakcja pacjentów na dolegliwości bólowe kręgosłupa - Lorencowicz, Regina; Jasik, Józef; Kołodyńska, Marlena; Turowski, Krzysztof (Pielęgniarstwo Neurologiczne i Neurochirurgiczne, 2014)
Wprowadzenie. Zespoły bólowe kręgosłupa są coraz większym problemem zdrowotnym, który w istotny sposób wpływa na możliwości realizacji celów życiowych jednostki. Dolegliwości kręgosłupa stanowią drugą pod względem częstości przyczynę niesprawności fizycznej i absencji w pracy. Cel. Analiza najczęstszych reakcji na pojawienie się przewlekłego bólu w populacji ze zdiagnozowanym zespołem bólowym kręgosłupa. Materiał i metody. Badaniem objęto 187 pacjentów ze zdiagnozowanym zespołem bólowym kręgosłupa w wieku od 20 do 83 lat. Badania przeprowadzono w kwietniu i w maju 2013 r. Wykorzystano metodę sondażu diagnostycznego, przeprowadzono analizę statystyczną. Wyniki porównano z badaniami ogólnopolskimi, które przeprowadziła grupa naukowców pod kierunkiem prof. J. Czapińskiego w ramach projektu „Diagnoza Społeczna 2013 Warunki i Jakość Życia Polaków”. Wyniki. Przeprowadzone badania wykazały, że średni czas występowania dolegliwości bólowych kręgosłupa w badanej grupie wynosił 14,93±9,11 lat (od 1 do 40 lat). Średni czas jaki upłynął od diagnozy wynosił 8,34±6,24 lata (od 1 do 25 lat). 80,75% ankietowanych korzystało z pomocy lekarza rodzinnego, 80,21% wykonało RTG, 28,34% CT a 29,5% MRI kręgosłupa, 40,73% było na konsultacji neurologicznej. U 85,56% ankietowanych wykonywana praca nasila dolegliwości bólowe kręgosłupa; 80,75% preferowało systematyczną aktywność fizyczną; 19,25% wypoczywało biernie więcej niż 2 godziny dziennie lub dłużej; 56,15% nie radziło sobie ze stresem; 24,06% było uzależnione od nikotyny. Wnioski. 1. Ból kręgosłupa sporadycznie skłania respondentów do sięgnięcia po fachową pomoc. 2. Z leczenia szpitalnego korzysta 22,9% ogółu gospodarstw domowych, natomiast wśród osób ze zdiagnozowanym zespołem bólowym kręgosłupa na tę formę terapii zdecydowało się zaledwie 16,04% respondentów. 3. Ból kręgosłupa skłonił większość (80,75%) badanych do systematycznej aktywności fizycznej. 4. Osoby ze zdiagnozowanym zespołem bólowym kręgosłupa znacznie mniej czasu poświęcały na wypoczynek bierny niż jednostki z ogólnej populacji. 5. Udział osób palących w grupie pacjentów, u których zdiagnozowano zespół bólowy kręgosłupa wynosi 24,06% i jest porównywalny z odsetkiem palaczy w ogólnej populacji Polaków (25,8%). (PNN 2014;3(1):4–9)