Skala NIHSS do powszechnego zastosowania w neurologii przez pielęgniarki - Hinkle, Janice L. (Pielęgniarstwo Neurologiczne i Neurochirurgiczne, 2014)
Udar mózgu stanowi ogólnoświatowy problem charakteryzujący się wysokim stopniem zachorowalności oraz umieralności. Skala The National Institutes of Health Stroke Scale (NIHSS) jest powszechnie stosowanym narzędziem oceny. Wykorzystywana jest do wnikliwej oceny stanu zdrowia pacjenta, efektywności leczenia oraz do przewidywania wyników u pacjentów mówiących różnymi językami. Niniejszy artykuł stanowi przegląd aktualnego stanu badań dotyczących przydatności oraz rzetelności angielskiej, chińskiej, hinduskiej oraz hiszpańskiej wersji Skali NIHSS, wykorzystywanych przez pielęgniarki w dziedzinie nauk neurologicznych na świecie. (PNN 2014;3(3):129–135)