Sposoby opisywania stopnia niepełnosprawności motorycznej, klasyfikacji umiejętności codziennej komunikacji oraz oceny jakości życia dzieci z mózgowym porażeniem dziecięcym - Grabinska, Marta; Kurylak, Andrzej; Barczykowska, Ewa (Pielęgniarstwo Neurologiczne i Neurochirurgiczne, 2014)
Mózgowe porażenie dziecięce (mpd) jest chorobą przewlekłą i nieuleczalną, w której możliwe jest znaczne usprawnienie chorego. Powstanie sposobów opisywania stopnia niepełnosprawności motorycznej, klasyfikacji umiejętności komunikacji codziennej czy też skal pozwalających na ocenę jakości życia specyficznych dla tej grupy chorych, pozwala na dogłębne poznanie potrzeb pacjentów z mózgowym porażeniem dziecięcym, a także systematyczną ocenę podjętych działań terapeutycznych względem chorego. Niniejsza praca ma na celu przedstawienie sposobów opisywania stopnia niepełnosprawności motorycznej, klasyfikacji umiejętności codziennej komunikacji oraz skal specyficznych używanych do opisu jakości życia w grupie chorych z mózgowym porażeniem dziecięcym. Prowadzenie badań w grupie chorych z mpd pozwala na poznanie potrzeb pacjentów, a następnie może okazać się pomocne w ukierunkowywaniu poprawy rozwoju jakości życia chorych, zarówno ze strony klinicznej jak i społecznej. (PNN 2014;3(4):183–187)